11 Haziran 2015 Perşembe

Yüzüklerin Efendisi (Yüzük Kardeşliği)-J. R. R. Tolkien PDF


Yüzüklerin Efendisi (Yüzük Kardeşliği)

Yüzüklerin Efendisi üç kitaptan oluşan bir seridir. Karanlıklar Efendisi Sauron’un, asırlar önce yapılan savaşlarda kaybettiği ve çok büyük güçleri olan yüzüğü tekrar ele geçirme isteğine karşılık, çeşitli ırkların bir araya gelerek yüzüğün yok edilmesi için verdikleri mücadeleler anlatılmaktadır. Yüzük Kardeşliği, serinin ilk kitabıdır ve yüzüğün yok edilmesi için başlatılan yolculuk ele alınmaktadır.

Orta Dünya’nın geçmişinde, Karanlıklar Efendisi Sauron’un büyüyen gücüne karşı bütün ırklar büyük mücadeleler vermişler ve bu savaşı kazanmışlardır. Bu mücadeleler sonucunda Orta Dünya normal yaşantısına dönmüş, ancak Sauron’un gücünün kaynağı olan yüzük yok edilememiştir.

Yüzük, küçük bir ırk olan Hobbitler’den Bilbo Baggins’in eline geçmiştir. Bilbo yüzüğün gerçek gücünün farkında değildir. Yüzük, Sauron’un çağrılarından etkilenmekte ve kullananı etkisi altına almaktadır. Billbo Baggins’in dostu olan büyücü Gandalf, yüzüğün yok edilmesi gerektiğini söylemektedir. Bunun için de yüzüğün yapıldığı yer olan Mordor’a götürülmesi ve burada ateşe atılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde Sauron’un gücü yok edilebilecektir. Bilbo istemeyerek de olsa Gandalf’ın baskılarına boyun eğer ve yüzüğü yok edilmesi için Frodo Baggins’e vermeyi kabul eder. Gandalf yüzük hakkındaki her şeyi Frodo’ya anlatır ve onu uyarır. Frodo’nun yolculuğuna arkadaşları Sam, Pippin ve Merry de katılmışlardır. Daha önce Hobbitlerin yaşadığı yer olan Shire’dan hiç ayrılmamış olan Frodo ve arkadaşlarını zorlu ve tehlikelerle dolu bir yolculuk beklemektedir.

Orta Dünyanın tüm ırkları Elf Elrond’un evinde bir araya gelirler ve yüzüğün geleceğini konuşurlar. Elf ırkının kralı Elrond, kralların soyundan gelen veliaht Aragorn, Cüce Gimli, Elf Legolas, Büyücü Gandalf, Frodo ve Boromir’den oluşan yüce divan toplantısında tartışmalar büyür. Herkesin farklı düşünceleri vardır, yüzüğün gücü hepsini de etkilemektedir. Tartışmalar sürerken Frodo, yüzüğü yok edilmesi için Mordor’a götürebileceğini söyler. Herkes bu fikre şaşırsa da kabul ederler. Gandalf, Aragorn, Legolas, Gimli ve Boromir ile Frodo’nun arkadaşları Sam, Merry ve Pippin de Frodo’ya eşlik edeceklerdir. Böylece “Yüzük Kardeşliği” kurulmuştur. Fakat Mordor yolu zorluklarla ve tehlikelerle doludur.

Gandalf yüzüğün yok edilmesi için büyücüler kralı Saruman’dan da yardım ister. Saruman’ın gücü Gandalf’tan daha fazladır. Fakat Saruman bu mücadelede Sauron’un yanında yer almıştır. Saruman, Gandalf’ı esir alır fakat Gandalf kurtulmayı başarır.

Frodo’yu ve arkadaşlarını yolculuklarında bir çok tehlike beklemektedir. Bu tehlikelerden en büyüğü ise Sauron’un kara silüetli süvarileridir. Süvariler sık sık onların karşısına çıkmaktadır. Frodo ve arkadaşları Moria Madenleri’ne geldiklerinde Saorun’un savaşçıları Orklarla ve korkunç bir yaratık olan Balrog ile karşılaşırlar. Orklor, Karanlıklar Efendisi Sauron’un köleleridirler ve kötülük için savaşan, davranışları, görüntüleri korkunç olan yaratıklardır. Yüzük Kardeşliği’ni yok etmek için Sauron’un emrinde savaşmaktadırlar. Buradaki mücadelede Gandalf, madendeki boşluğa düşer. Frodo ve arkadaşları Gandalf olmadan yollarına devam ederler.

Moria Madenlerini ve Ulu Nehir’i geçerler. Buradan sonra Doğu ve Batı yolu arasında bir seçim yapmak zorundadırlar. Ya Boromir ile batıya dönüp Gondor Savaşları’na katılacaklar ya da doğuya yönelip Mordor’a gideceklerdir. Bu sırada Boromir yüzüğün etkisi altında kalmış, Frodo ile yalnız kaldıkları bir sırada yüzüğü almak istemiştir. Boromir yüzüğün gücüyle savaşı kazanacaklarını düşünmektedir. Frodo yüzüğü takarak görünmez olmuş ve ortadan kaybolmuştur. Frodo bundan sonra yoluna yalnız devam etmeye karar verir. Arkadaşları ise Frodo’yu aramaya başlarlar.

Frodo’nun kayığa binmiş uzaklaştığını gören en yakın arkadaşı Sam suya atlar ve Frodo’nun yanına ulaşır. Bundan böyle yüzük yolculuğuna sadece ikisi devam edecektir

İndirme Linki(Yandex Disk):
(Linke tıklayıp 5 sn. bekledikten sonra 'Reklamı Geç' diyin.)



0 yorum:

Yorum Gönder